Droogijsreinigen

Droogijsreiniging is een revolutionaire reinigingsmethode waarbij droogijs (in vaste vorm samengeperst CO2) als blaasmiddel gebruikt wordt. Het proces is een bijzonder milieuvriendelijk, effectief en tijdbesparend alternatief voor traditionele industriële reinigingsmethoden. Door het traploos instellen van de druk (van 2 tot 12 Bar!) kan de installatie voor bijna iedere vervuiling ingezet worden.

Het reinigingsproces bestaat uit 3 fasen:

1. Mechanisch

De droogijskorrels accelereren in de luchtstroom en raken de ongewenste aanslag met hoge snelheid, waardoor deze verwijderd wordt.

2. Thermisch

De lage temperatuur van het droogijs (-80 graden) maakt de aanslag broos, veroorzaakt scheurtjes zodat de aanslag kan worden verwijderd.

3. Sublimatie

Wanneer de droogijskorrels een oppervlak raken, sublimeren ze van vaste vorm naar gas. Hierdoor wordt het volume 700 keer vergroot, waardoor de aanslag “explodeert”.

Waarom werkt droogijsreiniging beter dan conventionele reinigingsmethoden?

Droogijsreiniging is op 3 punten effectiever dan conventionele reinigingsmethoden:

1. Diepere reiniging

Middels hiervoor beschreven technisch reinigingsproces wordt de vervuiling krachtiger dan welk ander reinigingsmiddels aangepakt. Ook voor zachte oppervlakken kan droogijsreiniging ingezet worden omdat de luchtdruk online in te stellen is!

2. Milieuvriendelijk

Tijdens het reinigen wordt er geen zand, water of chemicaliën toegevoegd. De grondstof voor het reinigingsproces wordt gemaakt van CO2 hetgeen tijdens industriële processen als afvalstof wordt opgevangen. Na het reinigen blijft er geen restproduct achter dan alleen de aanslag die verwijderd is.

Dit reinigingsproces is derhalve inzetbaar voor vele toepassingen waar conventionele reinigingsmethoden niet mogelijk waren (bijvoorbeeld in geval van elektriciteit, voedselindustrie, drukpersen) of een zeer kostbare afvalstroom met zich meebrachten (bijvoorbeeld in geval van antifouling verwijdering van schepen).

3. Kostenbesparend

Omdat droogijsreiniging een volledig droog proces is, dienen installaties niet of nauwelijks gedemonteerd te worden. Uitvaltijd en tijdrovende demontage tijd kan daarom tot het minimum beperkt blijven. Alles kan op locatie gereinigd worden! Uw effectieve productietijd kan hiermee verhoogd worden ten opzichte van conventionele reinigingsmethoden.

Toepassingen

Indien het om een nieuwe toepassing gaat vindt er altijd vooraf een test plaats om te kijken wat voor soort vervuiling het is en wat voor soort ondergrond. Op basis hiervan kan bepaald worden hoe krachtig de installatie ingezet wordt (2 tot 12 Bar). Hierna wordt met de opdrachtgever afgestemd of het gereinigde deel aan de verwachtingen voldoet!